Keuze van een chalet
Kiezen voor een bepaalde chalet.
Ja, je wilt een chalet kopen, maar wat komt daar allemaal bij te kijken ?
Waar moet ik op letten? Hoe maak je de juiste keuze?
Volg de 10 stappen plan en u weet waar u op moet letten.
Via een soort stappen plan proberen wij U de keuze wat te vergemakkelijken. Zoek dan (of creëer) een model waarvan u zegt, deze moet het zijn.
Stap 1:
Plek voor het chalet.
Zorg als eerste dat u plaats heeft voor uw chalet, of één plek die later met 100% zekerheid van u wordt.
Ga ook onderzoeken of op deze plaats een chalet mag komen te staan. Controleer ook of er een omgevingsvergunning nodig is.) Sommige gemeenten doen moeilijk en u bent toch afhankelijk van deze mensen. Echter, hebben we het over een vakantie park, is de oplossing direct al duidelijk. Hebben we het over om een chalet naast het huis te plaatsen, kunnen er richtlijnen door uw gemeente opgesteld zijn. Sommige gemeenten wijken daar niet van af en het zou voor kunnen komen, als u net in dit geval een chalet naast het huis heeft geplaats, u deze op last van b.v. de gemeente moet verwijderen. Dat is dan jammer.
Stap 2:
Ondergrond.
Bekijk de plek die u heeft of gevonden heeft goed.
Met goed bekijken bedoelen we een aantal zaken. Ligt er riolering, gas, water, stroom en centrale antenne voor de radio en TV? Zo nee, eerst (laten) leggen voordat het chalet geplaatst wordt. NU is er nog alle ruimte. Hoe is de staat van de bodem? Blijft er water op staan of is de bodem zacht? Op een zachte bodem kan, doordat het chalet op een aantal drukpunten rust, deze in de grond zakken en niet meer waterpas staan. Ook is vochtige grond is niet goed voor het metalen onderstel van uw chalet en de houten constructie. De keuze on te kiezen voor een zacht ondergrond kan fout aflopen. Beter is eert de grond dan een stuk af te graven, zorgen dat het water weg kan en zorgen voor een goed ondergrond. Een chalet, stacaravan, container woning of tuinkantoor, vraagt om een stabiele ondergrond waar het chalet of een ander bouwwerk waterpas geplaats kan worden en waterpas blijft staan. Staat een bouwwerk niet waterpas, kunnen er spanningen in het materiaal optreden en uiteindelijk kan hier schade door ontstaan. Dit soort schade valt niet onder de garantie.
Stap 3:
Oppervlakte.
Meet globaal met een meetlint het oppervlakte in. Het meest ideale, op een vakantie park, is dat de voorkant van uw chalet naar de weg / voetpad wijst. Op eigen terrein, niet te dicht onder bomen, maar het liefst beschutting bij bomen of struiken. Zo zit u het beste ook bij wind beschut voor uw chalet. Heeft u dan ook voldoende plaats over om (in de toekomst) een schuurtje of terras te plaatsen?
Stap 4:
Zon.
Iedereen weet het, de zon komt op in het oosten en verdwijnt in het westen. Wat is de ideale positie voor een terras? De zuidkant. Hier geniet je het meest van de zon. Ligt het terras ten oosten van het chalet, heb je in het voorjaar de meeste zon, tot de zon achter het chalet verdwijnt en je in de schaduw zit. Ligt het terras westelijk van het chalet, heb je in het najaar meer zon, maar pas als de zon boven het chalet uitkomt. Let er ook op, ongeacht welke zijde het terras komt, of u voldoende plaats heeft om (in de toekomst) een schuurtje of terras te plaatsen? Nu u over het terras nagedacht heeft, weet u ook of in uw chalet de toegangsdeur(en) links of rechts geplaatst moet worden, of technisch gesproken, of het chalet over de lengte gezien gespiegeld gebouwd moet worden. Al met al weet u nu hoe u de keuze moet maken om uw chalet ideaal te plaatsen.
Stap 5:
Afmetingen.
Met de informatie die u ingewonnen heeft in stap 1, weet u al waar uw chalet aan moet voldoen. kleuren of toegestane kleuren zijn bekend, maar ook het type dak dat toegestaan is. U weet ook de maximale grote van het chalet en daarnaast, in stap 3, weet u de afmetingen van uw terrein. Dit voorkomt dat u straks een chalet laat komen die b.v. of te klein is, of te groot voor uw terrein is. Klinkt logisch, toch? Doch uit onze ervaring blijkt dat veel mensen daar niet bij stil staan.
Een chalet heeft de keuze uit drie verschillende soorten daken.
Gelijkzijdige zadeldak
Ongelijkzijdige zadeldak
Lessenaar dak
Gelijkzijdige zadeldak
Ongelijkzijdige zadeldak
Lessenaar dak
De hellingshoek (afschot) kan ook aangegeven worden, rekening houdende dat als het dak te hoog wordt, er problemen kunnen optreden met vervoer. Denk b.v. aan een viaduct. Wordt de hellingshoek te klein, onder de 3 á 5 graden, kunnen er andere problemen optreden. Water op het “platte” dak kan niet worden afgevoerd en zo ontstaat er kans op lekkages.
Stap 6:
Type chalet.
Op de webpagina type chalets, vindt u een ruime keuze aan chalets. Afhankelijk uw beurs en welk model chalet u het prettigst vindt, maakt u een keuze. Ja, dan hebben we het puur over het uiterlijk, type dak en kleur gevel bekleding.
Stap 7:
Indeling van het chalet.
Dan komt het volgende punt. Eerst heeft u al in “Kiezen van een Chalet” een keuze gemaakt van het uiterlijk van uw chalet. De vervolgstap is de indeling. Hier bepaald u b.v. hoeveel slaapkamers er moeten komen, of u de deuren of deuren aan de linkerzijde of aan de rechterzijde wilt hebben, of de slaapkamer(s) aan de voor of achterzijde, of, bij twee slaapkamers, één slaapkamer aan de voorzijde en één slaapkamer aan de achterzijde moet komen. Maar misschien wilt u misschien grotere ramen? Naast de standaard modellen kunnen de chalets volledig op maat gemaakt worden. Om uw keuze te vergemakkelijken, volgt hieronder een aantal voorbeelden van de indeling.
NOTE: TEKENINGEN INVOEGEN !!!!
Stap 8:
Inrichting van het chalet.
Het chalet is gesproken; het model en type is bekend, de indeling is gekend en nu volgt de volgende stap. Wat voor soort vloerbedekking moet in de chalet geplaatst worden? Moeten de wanden geverfd of behangen worden? Wanneer er gekozen is voor behang, welke soort behang? Zo zijn er legio vragen. op de pagina “Chalet inrichten” leest u er alles over. Hiermee wordt de keuze qua inrichten makkelijker 🙂
Stap 9:
Afspraken.
Het chalet van uw keuze wordt (volgen uw specificaties) gebouwd. In het vervolg overleg regelt Chaletbouw-KC het tansport naar de eindbestemming en het plaatsen van het chalet. Na de plaatsing sluiten we de nutsvoorzieningen aan en werken verder af wat besproken is. Om geen open eindjes te creëren, zetten we alles wat besproken is, vast op papier en daar krijgt U iedere keer een copy van. U kunt dan direct controleren of alle punten ook inderdaad vast op papier staat en uitgevoerd zijn.
Stap 10:
Chalet inrichten.
Voor het chalet op zijn plaats staat, bestaat de mogelijkheid om over de inrichting, tafels, stoelen, enz. te praten. Wij verwijzen, voor ideeën, ook naar onze web pagina chalet inrichten. Op deze pagina’s staan voorbeelden; ook voor stap6. Vervolgens kunt u de stoelen, banken en overige spullen bij uw chalet laten bezorgen, waar u dezen op de juisten plek plaatst. Het chalet is gereed om bewoond te worden.