Onderhoud chalet
Tips voor het onderhoud van uw chalet.
* Onderstaande onderhoud tips gelden ook voor stacaravans, container woning en tuinkantoren. *
Maak uw keuze, door op onderstaande tekst te klikken.
Regelmatig bijhouden is onderhouden.
Een chalet kopen betekent ook dat het raadzaam deze goed te onderhouden. U wilt toch ook namelijk zo lang mogelijk kunnen genieten van uw chalet? Wanneer u het onderhoud van uw chalet regelmatig bijhoudt blijft het chalet in goede conditie en de levensduur van chalet wordt verlengd. Hierdoor vallen de onderhoud werkzaamheden aan uw chalet vaker mee. Feiten geven aan dat een goed onderhouden chalet gemiddeld 10 jaar of langer meegaat. Onderhoud loont zich.
Verlenging levensduur chalet.
- Laat ieder jaar de kachel, geiser of cv-ketel van uw chalet schoonmaken door een erkend installateur.
Dit is ook voor uw veiligheid en voor de veiligheid van eventuele huurders! Ook is het schoonmaken en onderhouden van uw kachel, geiser of cv-ketel is verplicht voor uw verzekering! - Verwijder regelmatig bladeren en dennennaalden uit uw dakgoten.
Wanneer regenwater niet kan weglopen, dan kan het water onder uw dakbedekking komen en heeft u kans op lekkage. - Controleer iedere 2 à 3 jaar de kitnaden rondom en in uw chalet.
Na verloop van tijd droogt kit uit en verliest het zijn elastische werking. Vervolgens wordt de kit poreus en kan vocht doorlaten. - Zorg ervoor dat uw caravan ook aan de onderkant goed ventileert, zodat de bodem van de chalet niet vochtig kan worden. Vocht betekend dat het hout kan gaan rotten 🙁 en ijzerwerk kan oxideren.
Controleer dit regelmatig door met een zaklamp onder uw chalet te kijken. - Wanneer u de buitenbekleding goed behandeld, gaat het langer mee en hoeft u het minder vaak te doen.
Zo’n behandeling hoeft ook helemaal niet veel geld te kosten, want wat wij altijd adviseren is het insoppen met “goedkope” autoshampoo met wax. Gebruik hiervoor een spons of een zachte borstel.
Vervolgens kunt u het er afspoelen, eventueel met zachte borstel waar water uit komt. - Wrijf de raamrubbers lichtjes met talkpoeder of siliconenolie in. Daarmee voorkomt u, zeker wanneer u een langere periode geen gebruik maakt van uw recreatieverblijf, dat de rubbers aan het kozijn vast gaan plakken.
- Bij een chalet kan het voorkomen dat na verloop van tijd de deuren of ramen gaan klemmen. Deze zijn over het algemeen makkelijk bij te stellen. Een verzakking in de grond zal hiervan vaak de oorzaak zijn maar ook de heersende weersomstandigheden waardoor bijvoorbeeld hout en kunststof tijdelijk kan uitzetten of juist krimpen. Dit hebben wij als leverancier natuurlijk niet in de hand en het is daarom noodzakelijk dit eerst goed te controleren. U heeft altijd de mogelijkheid om, tegen betaling, uw chalet opnieuw te laten stellen.
- Als u uw caravan of chalet voor korte of langere tijd niet wordt bewoond, dient u de gas- en watervoorziening af te sluiten.
- Controleer regelmatig de afdichtingen van beglazing en hoekaansluitingen. Om inwatering te voorkomen dienen eventuele lekkages hier zo snel mogelijk te zijn verholpen.
- Zorg ervoor dat de dakgoten en regenpijpen regelmatig worden schoongemaakt om te voorkomen dat zwerfvuil (bladeren, mos en slib) het systeem verstopt.
De spouwruimte van een chalet mag nooit worden dichtgemaakt. Deze zorgt van onderuit voor ventilatie en dient daarom altijd open te blijven. Zet de zgn. ombouw dan ook altijd verder terug en zorg voor flink doorstromende ventilatie.
Sluit ventilatiekanalen en/of roosters niet af. Daarmee voorkomt u overtollig veel vocht onder en binnen uw recreatieverblijf, - Zorg voor voldoende luchtdoorstroming onder uw recreatieverblijf zodat de constructie lucht droog blijft.
- Maak geen schermen of hekken vast aan de buitenwand. Dit voorkomt bewegings- en aanvullende vochtschade.
- Zorg bij het maken van een ombouw dat er voldoende ventilatie aanwezig is in de vorm van roosters en/of ruimte tussen de schroten. Een ombouw mag NOOIT helemaal dicht zijn.
Hoge drukspuit.
Belangrijk: Wij adviseren om geen gebruik te maken van een hoge drukspuit! Ondanks dat het materiaal goed en stevig is, raden wij aan om het met de zachte borstel en spons te bewerken. Wanneer u deze behandeling één à twee keer per jaar doet, zal dit de levensduur van uw chalet verlengen en kunt u er langer plezier van beleven! Vergeet ook niet, met hoge druk kunt u water tussen de kunststof gevelbekleding persen, kitnaden en kitranden wegspuiten, waardoor er kans op lekkages ontstaan.
Goed onderhoud.
Veel problemen aan uw chalet kunnen voorkomen worden door een goed onderhoud van het chalet. Door het chalet onderhoud op frequente basis te doen kunt u voor langere tijd genieten van uw chalet.
Handleidingen vergemakkelijken het onderhoud.
Lees onderstaand onze uitgebreide handleiding door met betrekking tot het onderhoud van het chalet. Door het lezen van deze handleiding hopen wij alle vragen met betrekking tot stacaravan en of chalet onderhoud te beantwoorden. Ook hopen wij hiermee problemen op te lossen of deze zelfs helemaal te voorkomen. De handleiding bevat zeer belangrijke informatie met betrekking tot een correct, vakkundig en bovendien veilig gebruik van uw chalet. Het is aan te raden om deze handleiding goed door te nemen en ook één of meerdere kopieën in het chalet neer te leggen.
Plaatsing.
- Wanneer u uw chalet gaat plaatsen is het belangrijk dat dit gebeurt op een goed voorbereide ondergrond. Deze ondergrond moet bestaan uit geschikt materiaal die voldoende ondersteuning geeft voor het te dragen gewicht. De aankopende partij is en blijft verantwoordelijk voor een goede ondergrond, Chaletbouw-KC voert de plaatsing uit.
- Als u ervoor gekozen heeft (mits opgenomen in de koopovereenkomst) uw chalet door Chaletbouw-KC op de standplaats te laten plaatsen en waterpas stellen, dan is dit vakkundig op de nodige steunpunten verzorgd.
- Als de plaatsing niet door Chaletbouw-KC wordt verzorgd, dienen de blokken en standers daar waar aangegeven onder het chassis te worden geplaatst. Na plaatsing van de draagpunten dient de vloer waterpas te staan.
- Onder geen enkele omstandigheid mogen enkel de hoeksteunen worden gebruikt als een permanente vorm van ondersteuning.
- Als uw chalet niet waterpas staat, zou dit het slecht openen en sluiten van zowel binnen- als buitendeuren tot gevolg kunnen hebben. Dit geldt ook voor ramen, kasten en lades.
Ventilatie en Condensatie.
- Zoals bij een normaal gebouw van steen is een effectieve ventilatie ook in uw chalet van groot belang. Ingebouwde dakramen en ventilatiegaten zorgen voor een constante luchtcirculatie om de binnen lucht van muffe en vochtige lucht te ontdoen. Als deze lucht niet verwijderd wordt, slaat het neer op de lagergelegen delen van de binnenmuren en in de kastjes en vormt het condensatie.
- Het is van groot belang dat de aanwezige ventilatie vrijgehouden wordt om niet alleen bovengenoemde condensatievorming, maar ook levensgevaarlijke risico’s vanwege defecte gasapparatuur te voorkomen. Ze dienen schoongemaakt en gecontroleerd te worden om ervoor te zorgen dat ze niet verstopt raken en de lucht vrijelijk kan stromen.
- Als u uw (vakantie)chalet voor langere tijd niet gebruikt, dienen de deuren van de garderobekasten en alle tussendeuren opengelaten te worden om een vrije luchtstroom door het gehele interieur mogelijk te maken. Het is belangrijk dat alle ventilatiegaten vrijgehouden worden, met name die op vloerniveau; bedenk dat gas zwaarder is dan lucht. Laaggeplaatste ventilatiegaten komen voor in de bedbak, in kasten langs de plinten of onder eenpersoonsbedden.
Winterklaar maken van uw chalet.
Bij de aanschaf van een chalet is het belangrijk om te weten hoe u uw chalet winterklaar maken kan. Een chalet kopen is in veel gevallen vergelijkbaar met het kopen van een tweede huis. Het is belangrijk om uw chalet voor te bereiden op de winter. U natuurlijk niet dat u in het voorjaar erachter komt dat er dingen defect zijn aan uw chalet. De werkzaamheden om uw chalet winterklaarte maken kunt u zelf uitvoeren. Met name vorst en water kunnen enorme schade aanrichten aan uw chalet.
Deze schade ontstaat meestal doordat de geisers, boilers en leidingen van uw chalet niet goed afgetapt zijn. Hierdoor scheuren leidingen zodra u het water er weer op zet. Dit zorgt voor veel schade in en aan uw chalet. Bij kou (vriezen) krimpt koper, terwijl water juist uitzet. Gevolg, leidingen kunnen scheuren en als er op dat moment zelfs druk op de waterleiding staat, verandert het chalet in een zwembad! Dit willen we ten alle tijden voorkomen! Verblijft u langer, tot of tegen de wintermaanden in een chalet? Dan is een thermo lint sterk aan te bevelen. Deze lint wordt om waterleidingen buiten het chalet gewikkeld en bij kou geeft deze warmte af, waardoor de buiten leidingen niet bevriezen. Enkel als men bij het verlaten van het chalet de stroom af sluit, (einde seizoen) heeft de thermo lint geen nut; zonder stroom werkt deze niet….
Werkzaamheden winterklaar maken chalet.
Onderstaande werkzaamheden en tips helpen uw op weg om op een zelfstandige manier uw chalet winterklaar te maken. Het eerste en belangrijkste wat u moet doen als u uw chalet winterklaar gaat maken, is het aftappen van de watervoorziening van het chalet. De volgende werkzaamheden dienen ook uitgevoerd te worden:
- Als u het recreatieverblijf in de wintermaanden niet gebruikt, is het noodzakelijk uw recreatie-verblijf vóór de vorstperiode winterklaar te maken. Uw chalet winterklaar maken vergt enige aanpassingen. Zorg ervoor dat het water van alle waterleidingen wordt afgelaten en de leidingen goed worden doorgeblazen (een compressor is hierbij aan te bevelen).
- Blaas het leidingwerk droog met lucht om ervoor te zorgen dat al het water uit uw recreatie-verblijf is verwijderd. Hierbij moet u altijd de warme en koude (meng)kranen openzetten en de doucheslang afkoppelen van de douchekraan zodat daarin geen water meer achterblijft dat vervolgens zou kunnen bevriezen.
- Onderaan de geiser dient u de aftapschroef eruit te draaien en de kranen door te blazen zodat het water uit de leiding is. Zet hierbij ook de aftappunten onder uw recreatieverblijf open.
- Trek alle toiletten door en vul zowel het toilet als de stortbak met antivries. Doe dat laatste ook met alle sifons (keukenafvoer, wasbakjes, etc.).
- Als uw recreatieverblijf is voorzien van een thermostatisch geregelde douche mengkraan, dient u voor het juist aftappen eerst de regelkraan aan de linkerzijde volledig open te draaien en vervolgens de thermostaat rechts naar 0º C (nul graden) te draaien. Schakel de compressor in om het koude water uit het systeem te blazen. Draai vervolgens de thermostaat naar 38º C om de warmwaterbuis droog te blazen.
- Nog beter is de kranen tijdens de winter eraf te schroeven en in het voorjaar weer te bevestigen.
- Als uw chalet voorzien is van een cv-installatie, dan is deze zoals thuis uitgevoerd met een warmwatersysteem én een verwarmingssysteem. Het warmwatersysteem dient leeg gelaten en droog geblazen te worden, aan het verwarmingssysteem hoeft u niets te doen mits deze is afgevuld met Glycol (vorstbescherming).
1
- Als u heeft gekozen de cv-installatie in uw recreatieverblijf af te laten vullen met glycol (vorstbescherming), dan is vorstbescherming tot een bepaald vorstbeschermingsniveau gegarandeerd. Dit glycol- en waterniveau dient jaarlijks door u gecontroleerd te worden door middel van een controle met een test-kit, verkrijgbaar bij winkels voor automaterialen. Als de test uitwijst dat de cv aangevuld moet worden met water, bestaat de mogelijkheid dat ook de glycol aangevuld moet worden. Als u niet voldoende afvult met glycol, loopt u kans op vorstschade aan uw cv-installatie.
- In de winter is er kans op langdurige sneeuwval en kan het zijn dat er een flink pak sneeuw langdurig op het dak, in de goten en de ventilatiegaten (ook van een eventuele ombouw) blijft liggen. Door het smelten en opvriezen van de sneeuw verstoppen de goten en de ventilatiegaten en zal het smeltwater zich een weg naar binnen (kunnen) banen. Verwijder daarom meteen de sneeuw van uw chalet en eveneens van de eventuele om- of aanbouwen.
- Veel chaletbouwers en parkeigenaren vinden het belangrijk dat voorschriften (b.v. eisen van campings) worden nageleefd.
- De ventilatieopeningen (spouw) achter de buiten bekleding mogen mag niet geblokkeerd worden!
De ventilatieruimte moet voldoende kunnen ventileren. Te weinig ventileren veroorzaakt namelijk een gebrek aan ventilatie en kan leiden tot condensvorming of vochtophoping in de spouw. - Zorg voor minimale ruimte van 200 mm tussen het maaiveld en de onderzijde van de buitenbekleding.
- Zorg voor voldoende luchtdoorstroming onder uw recreatieverblijf zodat de constructie lucht droog blijft.
- Advies is om geen hekken of schermen aan de buitenwand te vestigen. Hierdoor voorkomt u beweging- en vochtschade.
- Wanneer u een ombouw bouwt, zorg ervoor dat deze nooit helemaal dicht is. Er dient voldoende
ventilatie (bv. roosters) aanwezig te zijn.
1
- Draai de hoofdkraan in de put van de camping/het park dicht, MAAR ook de hoofdkraan bij het chalet.
- Zorg dat onder uw chalet alle aftapkranen en de hoofdkraan open staan, zodat het water weg kan lopen.
- Draai alle binnen en buiten kranen open.
- Vergeet hierbij niet de douchekraan open te zetten. Wij raden u aan om de douchekop op de grond, in het douche gedeelte neer te leggen, zodat het water uit de slang kan lopen.
- Spoel uw toilet door en maak zowel de toiletpot als de stortbak leeg en de droog.
- In verband de met de geur die hierdoor kan ontstaan, vul de toiletpot met (oude) kranten en een beetje antivriesmiddel (voor de auto, omdat er altijd een beetje water blijft staan).
- Laat de geiser van uw chalet leeglopen door het aftapschroefje uit de geiser te draaien.
- De volgende taak is om de leidingen doorblazen met compressor/fietspomp. Doe dit net zo lang totdat er geen water meer uit de aftappers onder uw chalet en in de put komt. (Dit kan pas als alle kranen openstaan!)
- Zet alle roosters open.
- Vul uw sifons (o.a. gootsteen) met anti vries, welke verkrijgbaar is bij elk tankstation.
- Een goede ventilatie is na het uitvoeren van alle bovenstaande werkzaamheden belangrijk. Dit kunt u doen door het wc-raam op een kier te laten staan en binnendeuren en kastjes open te laten.
- Vergeet ook geen vochtvreters te plaatsen, mits u deze af en toe kan legen!
- Zet matrassen rechtop.
- Bewaar kussens en materiaal gerelateerde goederen niet in plastic hoezen.
- Bewaar los beddengoed niet in uw chalet.
- Laat alle deuren en kastdeuren open staan, om het door luchten te bevorderen zodat u geen last krijgt van muffe en vochtige lucht.
- Draai altijd uw waterkraan en gas kraan dicht (er kan altijd iets gebeuren).
- Zet ook de stroom van het chalet eraf door bij de meterkast alle schakelaars op “nul” te zetten.
- Zorg ervoor dat uw chalet goed dicht is aan de onderkant en laat alle luiken dicht (i.v.m. wind).
- Als uw stapsgewijs bovenstaande werkzaamheden uitvoert, is uw chalet helemaal klaar voor de winter. U kunt dan in het voorjaar weer volop genieten van uw chalet.
- Deze tips die we geven, bieden geen garantie, maar helpen u zo plezierig mogelijk uw seizoen af te sluiten.
Stoffen inboedel.
Nog wat kleine tips ten behoeve van chalet onderhoud voor de stoffen inboedel: zet matrassen rechtop, bewaar kussens en materiaal gerelateerde goederen niet in plastic hoezen en bewaar los beddengoed niet in uw chalet. Zet de kussens van b.v. banken met de zichtzijde van de zon af; dat de onderkant iets kan verkleuren is jammer, maar je ziet het niet zodra de kussens weer teruggeplaatst zijn. Verkleuringen zijn NIET tegen te gaan. Het chalet moet kunnen ventileren, vandaar dat gordijnen, luxaflex e.d. open dienen te staan in de winterstop.
Mocht u vragen hebben na het lezen van deze handleiding over chalet onderhoud, dan kunt u altijd contact met ons opnemen. Wij kunnen u zowel telefonisch als persoonlijk bijstaan of adviseren voor of tijdens uw verblijf in uw recreatieverblijf over chalet onderhoudt.
Verwijderen van bladeren en dennennaalden uit uw dakgoten.
Verwijder regelmatig bladeren en dennennaalden uit uw dakgoten. Wanneer regenwater niet weg kan, kruipt het onder uw dakbedekking en is de kans op lekkage groot. Vergeet daarbij ook niet de regenpijpen te controleren of deze niet verstopt zitten. Vooral in het najaar en het voorjaar is dit belangrijk. Het is altijd goed om dit te doen voor de winter komt, zodat het smeltwater goed kan weglopen. In het voorjaar is dit goed om extra te controleren vanwege de regelmatige neerslag.
Onderhoud voor na de winter.
Wanneer de winter voorbij en het vriest niet meer en u had uw chalet afgetapt, kunt u deze stappen volgen om deze weer op te starten.
- Zorg dat in uw chalet alle kranen dicht zijn, ook van uw stortbak.
- Plaats het aftapschroefje terug in uw geiser maar vervang ook jaarlijks het kunststof ringetje bij het aftapschroefje (pakking)
- Alle aftapkranen onder uw chalet en in de waterput moeten dicht.
- Draai dan de hoofdkraan onder uw chalet dicht.
- Daarna, draai de hoofdkraan in de waterput langzaam open.
- Luister of u water hoort lopen (hoort u water lopen, dan is er een lek)
- Draai vervolgens de hoofdkraan onder uw chalet open
- Controleer als eerste de koudwaterkraan van de gootsteen of er geen lek is.
- Nu nog de kraan van uw stortbak openzetten.
- Laat alle kranen (ook douche en de kraan onder het chalet) even goed doorlopen, zowel met heet als koud water i.v.m. preventie tegen de legionellabacterie.
- Vul ook stortbak van uw toilet en haal ondertussen het papier (kranten) uit de WC.
- Spoel ook de WC door.
Licht in de douche / wc ruimte.
* Standaard, als het licht in de douche / wc ruimte aangezet wordt, zal ook de ventilator werken. Deze zuigt het vochtige en / of onaangename lucht naar buiten. Daarnaast kan in deze ruimte ook het WC-raampje open gezet worden.
Cv-installatie onderhouden.
Door de cv-installatie te vullen met antivries kunt u deze problemen voorkomen. Uw dealer/verkoper kan u meer informatie hierover verstrekken. Gas apparatuur zoals een geiser en een cv-installatie horen ook bij het jaarlijkse onderhoud, ook al worden ze maar enkele weken per jaar gebruikt. Het gaat hier immers ook om veiligheid! Het beste kunt u hiervoor een contract afsluiten bij een installateur. Vaak kunnen parkbeheerders u hierin ook adviseren als u er niet uitkomt.
Vier tips voor chalet onderhoud.
Een chalet, stacaravan of een wooncontainer is vaak onderhoudsarm en onderhoudsvriendelijk. Maar ondanks dit feit is enige onderhoud aan het chalet wel gewenst. Zonder onderhoud kunnen bepaalde garantieafspraken vervallen. Bovendien is het wel net zo prettig om zomers in een onderhouden chalet te zitten. Hieronder staan vijf tips die betrekking hebben op onderdelen/materialen van uw chalet of bungalow.
Onderhoud tip 1: Na de zomer.
Vaak is het zo dat ’s winters de chalets leeg staan. Hierom is het belangrijk om juist rekening te houden met de chalet onderhoud in deze periode, vooral bij vorst. Wanneer het dan gaat vriezen is de kans op beschadiging en lekkage het grootst in de koude ruimtes. Vooral als het vervolgens weer dooit. Zo is de aanvoerleiding van water, onder uw bungalow, zeer gevoelig voor vorst. Blijft de waterdruk op de leiding aanwezig, dan kunt u de leidingen beschermen met elektrische buisverwarming. Overleg dit met de parkeigenaar. Als uw bungalow niet wordt verwarmd door een thermolint, zult u alle leidingen moeten aftappen en doorblazen.
Blijft er dan ergens water achter, bijvoorbeeld in de geiser of de thermostaatkraan, dan kan deze alsnog door bevriezing kapotgaan. Ook al blijft een aanwezige cv-installatie gedurende de winterperiode aan staan, dan is de binnentemperatuur bepalend ter voorkoming van vocht. Het advies is om het altijd warmer dan 10 graden Celsius te houden in de chalet. Verder beschikt de cv-ketel over een pomp. Deze pompt zorgt voor de circulatie van het water met uw cv-installatie waardoor de kans op bevriezing wordt vermeden. Bij lange afwezigheid dient u rekening te houden met uitval van het systeem.
Door de cv-installatie te vullen met antivries kunt u deze problemen voorkomen. Uw dealer/verkoper kan u meer informatie hierover verstrekken. Gas apparatuur zoals een geiser en een cv-installatie horen ook bij het jaarlijkse onderhoud, ook al worden ze maar enkele weken per jaar gebruikt. Het gaat hier immers ook om veiligheid! Het beste kunt u hiervoor een contract afsluiten bij een installateur. Vaak kunnen parkbeheerders u hierin ook adviseren als u er niet uitkomt.
Onderhoud tip 2: De dakplaten.
Vaak is het dak voorzien van dakplaten. Het voordeel van dakplaten is dat ze zeer onderhoudsvriendelijk zijn. Daarnaast zijn ze vaak in vele kleuren en maten te verkrijgen en zijn de platen roestvrij en onbrandbaar.
Hier hoeft u geen onderhoud aan te verrichtten. Wat wel belangrijk is bij het dak, dat de dakgoten meerdere keren per jaar van ongeregeldheden worden ontdaan. Dit om te voorkomen dat ze verstopt raken en gaan overstromen; bij een mogelijke verstopping is de kans op lekkage groot. Tijdens de dakgoten controle, is het aan te raden om meteen de regenpijpen te controleren of deze niet verstopt zijn geraakt, door met water in de dakgoten te spuiten. Hierdoor worden de dakgoten ook ontdaan van mos e.d.
Onderhoud tip 3: Buiten kozijnen en buitendeuren.
Kunststof kozijnen zijn nagenoeg onderhoudsvrij, op het hang- en sluitwerk na. Denk hierbij aan scharnieren en sloten. Door dit om de paar jaar in te smeren met olie, zal de bediening soepel blijven. Daarnaast voorkomt de slijtage. Het kromtrekken van deuren is het volgende aandachtspunt. Dit kan niet altijd voorkomen worden. Oorzaak hiervan is namelijk de verschillen in temperatuur en vochtigheidsgraad aan beide zijden. Wel is het zo dat dit vaak na een jaargetijde wel weer bijtrekt. Mocht uw deur nou kromgetrokken zijn, neem dan contact met uw dealer/verkoper op. Er zijn vaak meerdere oplossingen voor dit probleem.
Onderhoud tip 4: Kitwerk.
In uw chalet is er ongetwijfeld in meerdere ruimtes kitwerk toegepast. Vooral in de badkamer en keuken wordt veel kitwerk gebruikt. Het is van belang dat het kitwerk goed wordt onderhouden. Vooral bij vochtige ruimtes zoals de douchecabine, het aanrechtblad of bij het badmeubel. Kitwerk gaat maar een bepaalde periode mee en is op een gegeven moment gewoon op of versleten. Het kitwerk zal dan ook elk jaar gecontroleerd moeten worden.
Gemiddeld wordt het kit om de 2 jaar vervangen. Let op de volgende aspecten bij het vervangen van kit:
- Verwijder oude kitresten en maak de kitrand goed schoon.
- Ontvet de naad, met bijvoorbeeld wasbenzine en laat dit even drogen.
- Breng de gewenste kit aan en zorg dat het tuitje iets schuin is aangesneden.
- Direct de naad nat maken met water en met een beetje afwasmiddel.
- Haal vervolgens met een theelepel de overtollige kit weg.
- Tot slot, ga met een natte vinger de kitnaad gladstrijken. Nooit met papier of doek gladstrijken. Dezen blijven er aan vast plakken.
Vragen of opmerkingen over het onderhoud?
Ook voor vragen of opmerkingen kunt u bij ons terecht. Bel of mail ons. Neem een kijkje op de FAQ pagina en neem anders contact met ons op via onze contact pagina. Wij kunnen u meer vertellen over het onderhoud van uw chalet.
Chaletbouw-KC denkt met U mee in de keuze om uw chalet goed te kunnen onderhouden.
Inhoud:
- Onderhoud chalet (titel).
- Tips voor onderhoud chalet.
- Regelmatig bijhouden.
- Verlenging levensduur.
- Hoge drukspuit.
- Goed onderhoud.
- Handlei-dingen.
- Plaatsing.
- Ventilatie en condensatie.
- Winterklaar maken.
- Werkzaam-heden winterklaar maken.
- Stoffel inboedel.
- Verwijderen bladeren dakgoten.
- Na de winter.
- Licht in wc / douche.
- Cv-installatie.
- Vier tips voor onderhoud.
- Tip1: Na de zomer.
- Tip2: Dakplaten.
- Tip3: Buiten kozijnen en deuren.
- Tip4: Kitwerk.
- Vragen of opmerkingen?