Menu

Welkom op de site van
Chaletbouw-KC

De specialist in Chaletbouw, stacaravans en container woningen.

Mantelzorg en zorgwoning

Mantel zorg en zorgwoning

Definitie mantelzorgwoning.

Wanneer we spreken over een mantelzorg woning, maken we in vele gevallen gebruik van een aangepaste zorg woning of speciaal gebouwde zorg woning. Deze (mantelzorg) woning kan ook een (zorg) chalet zijn. De zorgwoningen of zorgchalets staan (voor tijdelijk!) in de directe omgeving van de bestaande woning. Deze woningen noemen we ook wel mantelzorgwoningen. Deze speciale woningen passen we geheel aan de situatie van de hulpbehoevende persoon. Het betreffen kant-en-klare woningen die snel geplaatst kunnen worden en tevens eenvoudig kunnen worden weggehaald op het moment dat mantelzorg niet meer nodig is. Mantelzorg is zorg aan een hulpbehoevende door één of meerdere personen uit diens directe omgeving. Denk hierbij aan familieleden, vrienden of buren. Een belangrijk kenmerk van mantelzorg is dat er al een persoonlijke en sociale relatie bestaat tussen de patiënt en zijn of haar naaste. In veel gevallen gaat het bij mantelzorg om langdurige zorg die onbetaald wordt uitgevoerd.

Aanbiedingen akkoord, mantelzorg, impressum

Mantelzorgwoning.

Bij Chaletbouw-KC heeft u verschillende mogelijkheden – van een aangepaste occasion tot een chalet op maat. Elke mantelzorgwoning is voorzien van een eigen ingang, woongedeelte, slaapkamer, sanitair en keuken. Ook kunnen wij een mantelzorgwoning rolstoelvriendelijk bouwen, voor een optimale bewegingsvrijheid. Daarnaast houden wij rekening met dubbele beglazing, centrale verwarming en extra isolatie. Zo kan uw naaste het hele jaar door comfortabel wonen.

Voor (de bouw van) een mantelzorgwoning gelden vanuit de overheid verschillende regels. Zo mag de woning door maximaal één huishouden van twee personen bewoond worden. Ook mag een mantelzorgwoning maximaal 100m² groot en enkel gelijkvloers zijn. Bent u benieuwd naar de mogelijkheden in uw situatie? Neem gerust contact met ons op.

Zorg verlening.

Verleent u zorg aan uw naaste en wilt u dit dicht bij huis blijven doen? Als mantelzorger steekt u veel tijd in de zorg voor een ander. Een verpleeghuis is niet voor iedereen de ideale oplossing. Maar om bij de kinderen in te trekken geniet ook niet ieders voorkeur. Een mantelzorgwoning is daarbij een prachtige oplossing.

Daarom nemen wij u het mantelzorgwoning bouwen uit handen. Op basis van uw wensen en behoeften verzorgen wij het ontwerp en de productie. Controleer zelf wel of er een vergunning nodig is, of dat er een meldplicht is bij uw gemeente. Dit kan later veel problemen voorkomen.

Waar houden we rekenschap mee?

We houden rekening met extra brede deuren, maken alles drempelvrij en kunnen bijvoorbeeld een speciale keuken met verlaagd aanrechtblad (voor bijvoorbeeld rolstoelvriendelijkheid), een speciale douche en toilet alsook een bordes met oprijplaten leveren. Zo zorgt het chalet voor een optimale bewegingsvrijheid naar de mantelzorger toe,

Vraag naar mantelzorgwoningen.

Doordat de vraag naar dergelijke mantelzorgwoningen in Nederland groter en groter wordt hebben wij ons daarin mede gespecialiseerd. Wij kunnen dankzij onze eigen bouw een chalet geheel naar uw wensen bouwen. Ook kunnen wij een mantelzorgwoning rolstoelvriendelijk bouwen, Daarnaast houden wij rekening met dubbele beglazing, centrale verwarming en extra isolatie. Zo kan uw naaste het hele jaar door comfortabel wonen. Doordat wij de productie zelf verzorgen, kunnen wij een uniek mantelzorgchalet opleveren, geheel aangepast aan uw situatie.

U zit dus niet vast aan een standaard ontwerp. Elke mantelzorgwoning is voorzien van een eigen ingang, woongedeelte, slaapkamer, sanitair en keuken.

Voor (de bouw van) een mantelzorgwoning gelden vanuit de overheid verschillende regels. Zo mag de woning door maximaal één huishouden van twee personen bewoond worden. Ook mag een mantelzorgwoning maximaal 100m² groot en enkel gelijkvloers zijn.

Langer thuis blijven.​

Een mantelzorgwoning stelt ouderen in staat om langer thuis te blijven wonen. Als een familielid of –leden ouder worden en meer behoefte krijgen aan ondersteuning en hulp, kan een mantelzorgwoning een goede oplossing bieden. Kinderen en andere mantelzorgers kunnen tijdelijk of wisselend gebruik maken van de mantelzorgwoning, en vanuit daaruit de oudere(n) ondersteunen. Of de oudere kan in de mantelzorgwoning intrekken, en zo dichterbij de kinderen zijn. Daarbij is het een voordeel dat de inrichting en voorzieningen van een mantelzorgwoning eenvoudig aan te passen zijn aan een specifieke zorgvraag of andere behoeften.

Om zelfstandig, comfortabel oud te worden in de eigen omgeving is een zorgwoning zéér geschikt. Dit is een comfortabele zorgwoning die wij kunnen aanpassen aan uw individuele zorgwensen. Een mantelzorgwoning bouwen kan tegenwoordig zonder omgevingsvergunning (ook wel bouwvergunning).

Kies daarom voor een mantelzorgwoning van Chaletbouw KC.

Regels voor een zorgwoning.

De regels voor mantelzorgwoning bouwen zijn de afgelopen jaren versoepeld. De zorgwoning mag net als een garage of tuinhuis geplaatst worden op het terrein van degene die zorg nodig heeft. Wel moet er worden voldaan aan het bouwbesluit voor veiligheid, isolatie, milieu en gezondheid. Bij de bouw van een mantelzorgchalet houden wij hier uiteraard rekening mee.

Zorg bieden.

Zo kunt u te allen tijde zorg bieden in een vertrouwde omgeving van de zorgbehoevende. In dat geval biedt een chalet op maat van Chaletbouw KC een uitkomst. Wij bouwen mantelzorgchalets naar uw wensen en behoeften, die zo op het betreffende terrein geplaatst kan worden. Zodat u zorg kunt verlenen dichtbij huis.

Subsidies en aftrekposten.

U heeft tevens de mogelijkheid om aantrekkelijke subsidies en aftrekposten aan te vragen via bemiddeling met de WMO van de desbetreffende gemeente en belastingdienst. Heeft u interesse in een mantelzorg chalet? Neem dan contact met ons op voor het maken van een vrijblijvende afspraak. Bekijk ook onze specialistische website over mantelzorgwoningen.

*** Vijf goede redenen om een mantelzorgwoning te kopen. ***

1.

Stimuleren.

De overheid stimuleert een zorgwoning. In november 2014 heeft de overheid de WMO-regelgeving veranderd. Sindsdien is het mogelijk om vergunningsvrij een zorgwoning te plaatsen. Doordat de overheid structureel honderden bejaardentehuizen en verzorgingstehuizen sluit, wordt het steeds moeilijker om in een verzorgingstehuis te komen. Langzaam maar zeker verdwijnen de verzorgingstehuizen. De maatschappij veranderd steeds meer naar een participatiesamenleving. Dit is een samenleving is een maatschappij waar iedereen verantwoordelijkheid neemt voor zijn of haar eigen leven en omgeving. Het streven naar een participatiesamenleving is zowel een politieke ideologie als een bezuinigingsoperatie. Koning Willem- Alexander riep in 2013 tijdens de troonrede deze term in leven. Tot en met 2021 is er 340 miljoen vrijgemaakt vanuit de overheid om ouderen te thuis te laten blijven wonen.

2.

Waardevaste stimulering.

Het is een waardevaste investering. In tegenstelling tot het ouder worden in een bejaardentehuis, verplegingstehuis of seniorenwoning, is een zorgwoning een waardevaste investering. Je betaalt éénmalig een hoog bedrag om vervolgens een mantelzorgwoning in bezit te hebben. Deze woningen kunnen minimaal 20 jaar mee, soms wel 30 tot 40 jaar of langer. Wanneer iemand met een redelijk hoog eigen vermogen, in een seniorenwoning gaat wonen, betaalt deze maandelijks een bepaald bedrag. Zo betaald iemand met een hoog eigen vermogen soms tot wel €2.000,- per maand om in een verplegingstehuis te mogen verblijven. Dit bedrag bepaald het CAK.

Intrekken in een particuliere zorginstelling is vaak nog duurder Het is ook mogelijk om in een seniorenwoning oud te worden. Hier betaal je gemiddeld zo’n €720,- per maand voor (2020).Kortom, door een mantelzorgwoning aan te schaffen, doet u een investering voor de lange termijn. Bovendien heeft een zorgwoning na 10 of 15 jaar nog een hoge restwaarde. Gemiddeld kost een mantelzorgwoning tussen de €60.000 en de €120.000,-. Deze prijs is afhankelijk van uw wensen.

Naast allerlei andere voordelen van een mantelzorgwoning, welke hieronder nog verder wordt uitgewerkt. Is het ook nog eens een waardevaste investering. Een zorgwoning behoudt zijn waarde. Dit in tegenstelling tot het intrekken in een aanleunwoning.

3.

Thuis blijven wonen.

U kunt blijven wonen in uw vertrouwde, eigen omgeving. Uit onderzoek blijkt dat meer dan 50 procent van de ouderen het liefst thuis wil blijven wonen. Naarmate men ouder wordt, zien ze steeds meer tegen verhuizen op. In dat geval zijn er 2 mogelijkheden:
– Of de woning compleet aanpassingen met het oog op zelfstandig ouder worden. In sommige gevallen is dit de ideale oplossing. Hier komen veel woningaanpassingen bij kijken en er zal bij deze oplossing vaak voor worden gekozen om alles gelijkvloers te houden. Maar voor veel ouderen is dit een tijdelijke oplossing.
– Mocht u de ruimte hebben, wat een grote vereiste is, dan is een zorgwoning ideaal. U laat de woning compleet volgens uw wensen en behoeften bouwen.

De zorgwoning wordt naast de hoofdwoning geplaatst en voilá. 50 procent van de Nederlandse ouderen blijft het liefst thuis wonen.

Vereiste voor een mantelzorgwoning is wel dat er sprake is van een mantelzorgrelatie! In 9 van de 10 gevallen woont hier het gezin van één van uw kinderen. Zo is het met de mantelzorgwoning mogelijk om in de vertrouwde omgeving, op een hoge leeftijd maar toch nabij de directe familie, oud te worden.

Lees HIER meer over het Wmo-loket.

Wat is er nu mooier dan op zo’n leeftijd nog sociaal betrokken te zijn bij het familieleven, maar toch met een gewaarborgde privacy? Zo was er onlangs een man zo dankbaar, dat hij nog dagelijks de koeien in de wei ziet grazen. Dagelijks kon zien wie er op de fiets voor het huis langs kwam en dagelijks nog zijn oude, vertrouwde kabinet kon gebruiken.

Benieuwd wat in uw gemeente mogelijk is en hoe u hier achter komt?

mantelzorg

4.

Ontzorgen.

De mantelzorgverlener en mantelzorgontvanger worden ontzorgt en ontlast. Een mantelzorgwoning heeft zowel voor de mantelzorger als de hulpvrager meerder voordelen. Hieronder worden ze puntsgewijs weergegeven.

Allereerst de voordelen voor de mantelzorger:

 • Hierdoor wordt meer rust gecreëerd omdat de hulpvrager altijd dicht in de buurt is.
 • De reistijd en reiskosten vervallen.
 • Er hoeft niet dagelijks of wekelijks op en neer gereden te worden.
 • De zorg wordt aanzienlijk verlicht door de specifieke zorgaanpassingen.
  Zo hoeft u niet uw moeder of vader de trap af te helpen.
 • Aan de eigen bestaande woning hoeft u geen aanpassingen te doen.
  De hulpvrager kan in een tijdelijke mantelzorgwoning worden gehuisvest.
 • U behoudt uw privacy.
 • De hulpvrager zit niet in dezelfde woning als u, waardoor het eenvoudig is om ook gescheiden te leven.

Voordelen mantelzorgontvanger / hulpvrager:

 • U kunt blijven wonen in de eigen vertrouwde omgeving en hoeft niet naar een aangepaste woning of zorgcentrum.
 • De woning is aanpasbaar naar iedere persoonlijke behoeften en wensen. Zo kunt u b.v. uw nierdialyse thuis uitvoeren.
 • Het behouden van zelfstandigheid, eigen inbreng en eigen ruimte. Het is niet zo dat er iemand zomaar uw kamer binnenstapt.
 • Een veilige woning flexibel aanpasbaar naar iedere behoefte. Zo overlijden er tegenwoordig steeds meer ouderen door een val. Een veilige woning flexibel aanpasbaar naar iedere behoefte. Zo overlijden er tegenwoordig steeds meer ouderen door een val. Een mantelzorgwoning is een waardevaste investering, waardoor uw eigen vermogen behouden blijft.
 • Verbeterde leefomstandigheden, omdat zonder inwoning bij familieleden wel zorg van hen wordt ontvangen.
 • Mocht er wat gebeuren, kan er eenvoudig op het alarm worden geslagen. De mantelzorger of familielid is dan snel ter plaatse.
 • Dit geeft rust.
mantelzorg

5.

Verminderen van de eenzaamheid.

Het verminderd eenzaamheid en sociale isolatie Er is een onderzoek gedaan naar het zorgwoningen. Hierdoor is één van de constateringen dat een zorgwoning eenzaamheid verminderd. De mensen die een zorgwoning hebben, voelen geen eenzaamheid. Omdat dagelijks mensen over de vloer kwamen. De respondenten van het onderzoek gaven aan dat er een bepaalde sociale controle was. Dit gaf hen een veilig en aangenaam gevoel. Bovendien gaf iedereen aan geen spijt te hebben van de mantelzorgwoning. Ook zouden de respondenten het iedereen aanraden. Kortom, het kan een prachtige oplossing zijn; zeker nu in de Corona tijd…

Vragen over mantelzorg.

Voor vragen kunt u altijd contact zoeken met Chaletbouw-KC. Ook kunnen wij u in contact brengen met bestaande mantelzorgwoninginwoners. Mocht u nou willen weten hoe het in uw gemeente is geregeld qua wet- en regelgeving. Bezoek dan het plaatselijke Wmo-loket in uw gemeente.

Lees HIER meer over het Wmo-loket.

De gemeente denkt vaak mee om een mantelzorgwoning mogelijk te maken.

Als slot, wilt u het interieur zelf verzorgen? Dan kunt u kiezen voor een casco chalet. Wij leveren het exterieur, de binnenkant is casco. Op deze manier kunt u zelf de laatste hand leggen aan uw nieuwe thuis.

Wilt u liever meteen in uw mantelzorgchalet kunnen? Dan is Turn-key de oplossing.
Turn-key houdt in dat wij een volledig gestoffeerd en gemeubileerd (mantelzorg) chalet afleveren. Een chalet waarbij de pannen al in de keukenkastjes staan.

Wilt u meer weten?

 Neem gerust contact met ons op, om in een goed gesprek uw wensen kenbaar te maken en onze mogelijkheden met u te bespreken.

Chaletbouw-KC denkt mee, ook in de mantelzorg woningen.

42afc583-3ffb-4aa3-ba22-e2a45b2af36f

Congratulations!

Welkom op de site van Chaletbouw-KC

Wij verwachten dat de site op 1 mei 2021 volledig operationeel is.

Tussentijds verwijzen wij u naar onze oude site, chaletbouw-kc.com

over ons

Beste bezoeker, bezoekster,

Welkom op de site van Chaletbouw-KC.
We zijn nog druk bezig om de site volledig operationeel te maken.

We weten dat er nog een paar fouten op de site bevinden; dezen worden z.s.m. verholpen.

Ziet u zelf ook nog fouten, zoals:

 • Spelfouten
 • Verkeerde zinsopbouw
 • Onvolkomenheden
 • Missende informatie
 • Foutieve of misleidende informatie
 • enz.

Wilt u ons op de hoogte brengen, en wij dit z.s.m. kunnen oplossen?

Jaaa, we zijn online :)