Welkom op de site van
Chaletbouw-KC

De specialist in Chaletbouw, stacaravans en container woningen.

Bouwen van een chalet

Bouwen van een chalet

Wat komt er allemaal bij te kijken tijdens het bouwen van een chalet?

Als eerste, al bekend of er vergunningen nodig zijn of dat er een meldingsplicht is?

Als tweede, al een keuze gemaakt voor een te bouwen model chalet ?

Al met al bestaat deze hoofdstuk uit diverse onderdelen.
Vandaar dat we besloten hebben om via een menu alle delen direct toegankelijk te houden, zonder dat iemand de hele tekst moet doorzoeken naar een bepaalde item. 

Menu structeur.

Ontwerpen van een chalet.

Uw chalet is / wordt in 3D CAD ontworpen. Hierdoor kunt u zelf aangeven hoe de opbouw en door uw specificaties, uw chalet eruit moet komen te zien, qua model, maatvoering en afwerking. Zodra het ontwerp klaas is, ziet u meteen hoe uw droomchalet eruitziet!

Tijdens het ontwerpen in 3D worden al ontwerpfouten uitgesloten en ook volgt uit dit ontwerp de stuklijst van de benodigde spullen, om uw droom chalet te realiseren.

De dragende chassis, het onder-frame op wielen, bestaat uit stalen IPE 100 profielen en is dubbel behandeld tegen roest. Als eerste komt er een oranje manie laag en op de plaatsen waar gelast is, ten tweede worden de lassen met zink spay behandeld en als slot in de zwarte verf gezet; dubbele protectie dus. Het dragende frame van het chalet kan zowel getrokken als geduwd worden, daar aan de beide kopse kanten een trekhaak bevestigd kan worden. De vloerbalken worden vast op de dragende vloer gemonteerd.

Ontwerp fouten.

Tijdens het ontwerpen in 3D worden al ontwerpfouten uitgesloten en ook volgt uit dit ontwerp de stuklijst van de benodigde spullen, om uw droom chalet te realiseren. Door de stuklijsten wordt ook voorkomen dat bepaalde onderdelen te laat besteld worden, waardoor vertragingen vermeden worden.

Isolatie.

Een belangrijk onderdeel van het chalet is de isolatie. De isolatie van de chalet bestaat uit drie soorten glaswol, namelijk dak-, gevel- en vloerisolatie. Als isolatie gebruiken we of Rockwool of Knauf, mede omdat beiden toonaangevend op isolatie gebied.
Standaard is de gevel isolatie 60 mm dik, terwijl de vloer- en dakisolatie beiden standaard 90 mm dik is. (De vloer en het dak hebben een isolatiewaarde van minimaal Rd 2,4 m²,K/W, de gevel heeft een isolatiewaarde van minimaal Rd 1,7 m²,K/W). Ook andere, dikkere type isolaties, met een hogere Rd waarde is op verzoek mogelijk, waardoor het ook in de winter aangenaam vertoeven is in het chalet.

Glaswol.

Waarom glaswol?

Glaswol bestaat tot 80% uit gerecyclede grondstoffen (glas).
Chaletbouw-KC gebruikt glaswol dat geurloos, stof arm en minder irriteert aan huid of handen dan andere types glaswol of steenwol. Glaswol is een uitstekende keuze voor het isoleren van warmte, want lucht wordt ingesloten en kan daardoor geen warmte afvoeren. Hierdoor kunnen hoge prestaties op het gebied van thermische isolatie bereikt worden. Glaswol is praktisch onbrandbaar en voldoet aan brandklasse A1. Dit betekent dat het materiaal geen bijdrage levert aan brand. Het is onbrandbaar, vormt geen rook en heeft geen druppelvorming. Ook voor geluidsisolatie is glaswol uitermate geschikt. Ook de tussen wanden van de slaapkamers, wc en douche bestaan natuurlijk uit geïsoleerde wanden. 

Isolatie Knauf
Isolatie Rockwool

Wanden - muren van het chalet.

De binnenwanden van de te bouwen chalet kunnen gipsplaten zijn, of multiplex of ander type hout die bijna geen vocht opnemen. Deze wanden kunnen naast behang, schuimvinyl uit de catalogus, naar keuze ook bijvoorbeeld geverfd of gestucte worden, zelfs stucwerk in kleur.

bouwen van een chalet stucwerk

Deuren.

Het chalet heeft standaard één of twee deuren aan de buitenzijde. De deur die vlak bij de keukenzijde staat, is vaak een standaard deur, terwijl de deur aan de voorzijde ook een standaard deur kan zijn, maar ook een dubbele deur schuifdeur of een dubbele deur die je open kunt zetten. De deur of deuren zijn van kunststof in een uni kleur (RAL kleur) naar keuze uit het assortiment). Beiden zijn voorzien van HR++ (of zelfs HR+++) dubbelglas, anti inbraak hang en sluitwerk en tochtstrippen.

Ramen van het chalet.

De raamkozijnen zijn van kunststof in een uni kleur (RAL kleur) naar keuze uit het assortiment). Het raamkozijn is voorzien van HR++ (of zelfs HR+++) dubbelglas, anti inbraak hang en sluitwerk en tochtstrippen. Op meerdere plaatsen zijn afsluitbare ventilatie roosters bij de ramen aangebracht.

Muggengaas.

Met heet weer, zoals in de zomer, heb je graag de ramen open. Helaas zijn er in de zomer ook vaak muggen, wespen of ander ongedierte. Door muggengaas, bij de ramen, te monteren, heb je veel minder last van dat ongedierte en kunnen de ramen ook in de avond op een kier blijven staan.

Gevel bekleding.

Een ander aspect tijdens het bouwen van een chalet is de buiten bekleding. Ook hier kiezen we voor kunststof.
In dit geval, Eurotexx en Profex kunststof dubbel rabatdelen.

Waarom?

Als eerste, beiden firma’s hebben zich al op de markt bewezen, door kwaliteit te leveren en goede service te leveren. Beide materialen zijn zeer geschikt om te dienen als gevelbekleding voor de bouw van een chalet, tuinkantoor ((t)huiskantoor), aanbouw of schuurtje.
Als tweede, beide firma’s hebben daarnaast zoveel vertrouwen in hun producten, dat er tot 10 jaar garantie opgegeven wordt. (Verkleuringen in de loop der jaren valt niet onder garantie.)

Omschrijving gevelbekleding:

 • Eurotexx kunststof en Profex dubbel rabatdelen zijn erg sterk, kleurvast en weerbestendig.
  Dat betekent onderhoudsarm, nooit meer schilderen en toch een houtgetrouwe uitstraling.
  Daarnaast verhoogt het de waarde, uitstraling en genot van je chalet.
 • De dubbel rabatdelen van Eurotexx en Profex hebben ten opzichte van andere merken een verwachte levensduur van 30 jaar of langer en hebben jarenlange kleurvastheid.
  Dit is uniek en daarom kan ook tot 10 jaar fabrieksgarantie garandeert worden.
 • Zowel de Eurotexx als Profex kunststof dubbel rabatdelen zijn in diverse kleuren leverbaar.
 • beiden profielen zijn “massief” en bevatten geen kamers, waardoor de sterkte en isolerende eigenschappen gewaarborgd zijn.

Er zijn meerdere reden om geen hout voor de gevel te gebruiken.

 • Hout is zeer bewerkelijk en moet, als het goed gebeurd, jaarlijks onderhouden en geschilderd worden.
 • De levensverwachting van hout is korter dan kunststof.
 • Als je jaren lange verwachtingen tussen hout (schilderen, lakken, kans op houtrot, …) naast elkaar legt, komt qua duurzaamheid en qua milieu kunststof gevel beplating beter uit de bus; dezen zijn ook nog een keer recyclebaar.
 • Hout werk; in droge periodes krimpt hout, bij natte periodes zet hout uit. Gevolg, er kunnen lekkages ontstaan. 
 • Hout kan in droge periodes gaan scheuren.
 •  Klinkt misschien raar, maar hout is uit, voornamelijk om bovenstaande redenen. 

En ja, ook aluminium beplating is uit; enkel sommige occasions chalets en stacaravan zijn nog te leveren met alu beplating.

Dragende constructie.

De dragende constructie, onder-frame op wielen, bestaat uit IPE 100 profielen die eerst gemenied zijn, de lassen worden met zinkspay behandeld en als slot in de zwarte verf gezet; dubbele protectie dus.
Het dragende frame van het chalet kan zowel getrokken als geduwd worden, daar aan de beide kopse kanten een trekhaak bevestigd kan worden.

specificaties onderstel chalet

De opbouw bestaat uit hout.

Ook hier kiezen we voor de betere kwaliteiten vurenhout. SLS (Scandinavian Lumber Standard) hout groeit langzamer dan vurenhout uit bijvoorbeeld Midden Europa. Het voordeel hiervan is dat er minder noesten in het hout zitten. Hierdoor wordt de duurzaamheid verhoogd. Doordat er veel minder knoesten in het hout zit, is het hout sterker en vaster van structuur. 

SLS hout

SLS hout wordt veel gebruikt, vooral in de Scandinavische landen, waar veel kweekbossen zijn, voor houtskeletbouw. Hierbij wordt de draagconstructie, het frame of skelet van het huis, geheel van hout gemaakt.  Het is een goed en duurzaam alternatief voor de hardere soorten hout omdat het goedkoper en toch sterk is. Voor de structuur gebruiken we enkel hout van de fijnspar i.p.v. de grove den. 

Chassis en vloer.

Het chassis is van staal en dubbel behandeld tegen roest. Aan zowel aan de voor- als achterzijde is een duw of trekmogelijkheid ingebouwd. Op het chassis worden de vloerbalken van de dragende vloer bevestigd. 

Wanden.

De wanden worden tijdens het bouwen van het chalet opgebouwd uit een regelwerk van speciaal vurenhout met staanders om een vaste afstand. In de wanden bevinden zich staanders met een vaste tussen maat, een maat die zich continue herhaald. De wanden kunnen gipsplaten zijn, of multiplex of ander type hout die bijna geen vocht opnemen, maar de wanden kunnen worden behangen met behang (schuimvinyl) naar keuze uit ons assortiment of b.v. ook met verf behandeld worden.

Dak.

Het dak wordt opgebouwd van vurenhouten spanten constructie met daarop underlayment plaat.
Op het underlayment multiplex wordt een damp-open folie aangebracht en afgewerkt met metalen dakpanplaten. Het regenwater wordt afgevoerd door vier regenpijpen in bijpassende kleur op iedere hoek van het chalet. Het dak wordt rondom afgewerkt met een kunststof boeiboord met aluminium daktrim aan de bovenzijde. Tussen het dak en plafond wordt isolatie met damp werende folie aangebracht. d.m.v. een natuurlijke ventilatie is het dak geventileerd

Interieur.

Het interieur en de indeling van het chalet maken we geheel naar wens. U kunt kiezen uit diverse kleuren, houtsoorten en afwerkingen voor kasten, vloeren en wanden. Indien gewenst kunnen we het ‘turn-key’ afleveren. Er is ook ruime keuze aan PVC vloerbedekking en keuze uit diverse kleuren gordijnen.

Keuken.

Uw keuken wordt naar wens ingedeeld, met zoveel luxe als u wenst. Denk hierbij aan een mooi werkblad met een rvs-wasbak, gaskookplaat of inductie. Ook de afzuigkap, koel-vriescombinatie (energieklasse A), mengkraan en inbouwspotjes ontbreken niet in uw keuken. Een oven of vaatwasser erbij? Geen probleem voor Chaletbouw-KC.

Toilet - douche.

De wanden worden afgewerkt met een tegelplaat type naar keuze uit de catalogus. Het plafond bestaat uit witte kunststof panelen, de vloer wordt afgewerkt met PVC naar keuze. Toilet, douchecabine en de badmeubel horen ook in het rijtje thuis, net als een handdoek radiator. De ruime douchecabine bestaat natuurlijk uit veiligheidsglas. Het vocht wordt d.m.v. ventilator afgevoerd naar buiten. Zodra het licht in de douche / toiletruimte bediend wordt, begint ook direct de afzuigventilator te lopen.

Algemeen.

 • Plafond panelen 60x120cm.
 • Wanden afgewerkt met o.a. schuimvinyl of, naar wens, ander alternatief.
 • Witte binnendeuren.
  Groepenkast met drie of meer groepen en aardlekschakelaar.
 • Voldoende stopcontacten en lichtpunten met schakelaar.
 • Woonkamer / keuken meerdere inbouwspots.
 • Aanrecht / hal meerdere inbouwspots.
 • Buitenkraan met sleutel.
 • Centrale verwarming of kachel.
specificatie okay, privacy

Ook aan een b.v. Airconditioning zitten denken? 

Een goed binnenklimaat is zeer belangrijk, niet alleen in de winter, maar ook in de zomer. Er zijn talloze onderzoeken waaruit blijkt dat de juiste omgevingstemperatuur beter is voor het lichaam, geest en de concentratie bevordert. Zeker bij tropische temperaturen is airconditioning eigenlijk een vereiste. Een optimaal klimaat zorgt voor efficiënt werken en bevordert de prestaties, daarom is goede airconditioning in uw bedrijfsruimte al snel terugverdiend. Airconditioning in huis zorgt voor een comfortabel leefklimaat, waardoor u overdag fijn woont en ’s nachts rustig kunt slapen. Plaknachten zijn verleden tijd. Een goede nachtrust bevordert uw prestaties en is goed voor uw gezondheid. Een vast aircosysteem is natuurlijk ideaal, omdat dit altijd efficiënt werkt.

Mee-denken.

We denken graag mee in het verwezenlijken van uw Droom Chalet, stacaravan, container woning of tuinkantoor, zowel van binnen als van buiten!

Is de keuze moeilijk? Chaletbouw-KC denkt met u mee.

42afc583-3ffb-4aa3-ba22-e2a45b2af36f

Congratulations!

Welkom op de site van Chaletbouw-KC

Wij verwachten dat de site op 1 mei 2021 volledig operationeel is.

Tussentijds verwijzen wij u naar onze oude site, chaletbouw-kc.com

over ons

Beste bezoeker, bezoekster,

Welkom op de site van Chaletbouw-KC.
We zijn nog druk bezig om de site volledig operationeel te maken.

We weten dat er nog een paar fouten op de site bevinden; dezen worden z.s.m. verholpen.

Ziet u zelf ook nog fouten, zoals:

 • Spelfouten
 • Verkeerde zinsopbouw
 • Onvolkomenheden
 • Missende informatie
 • Foutieve of misleidende informatie
 • enz.

Wilt u ons op de hoogte brengen, en wij dit z.s.m. kunnen oplossen?

Jaaa, we zijn online :)