Welkom op de site van
Chaletbouw-KC

De specialist in Chaletbouw, stacaravans en container woningen.

Fouten in chalets

Het maken van fouten chalets, dat is bijzonder

Gemaakte fouten in chalets.

Het maken van fouten chalets, dat is bijzonder. Het oude spreekwoord zegt het al. “Waar gehakt wordt vallen spaanders.” of te wel, ieder kan fouten maken. De kunst is, om deze fouten onzichtbaar te herstellen. Fouten kunnen gemaakt worden door chaletbouwers, MAAR ook door de eigenaren, beheerders of huurders. Het is daarom belangrijk om tijdens de koop, uw chalet, stacaravan, wooncontainer, mantelzorgwoning of tuinkantoor goed te controleren en de problemen, ALS dezen er zijn, op papier vast te zetten. Vaak worden fouten pas achteraf gezien en dan komt er een discussie, wie heeft fouten gemaakt? De fabriek of eigenaar? Door foto’s te maken voor het opleveren kan de zaak vaak eenvoudig geklaard worden.

Uitzetten van kunststof. Fouten chalets

Gelukkig maakt niet iedereen fouten. Fouten maken kan voorkomen, maar ook voorkomen worden.
Dit gebeurd ook bij Chaletbouwers die even niet goed opletten, als bij particulieren.
Met deze hoofdstuk op de website willen we anderen behoeden voor het maken van deze fouten. Fouten Chalets.

Er is een gezegde; “Foutje, bedankt.” maar dan is het al te laat; enkel de schade kan hersteld worden.

Fouten chalets. Om meteen met de deur in huis te vallen, wist u dat (donkere) kunststof gevel beplating in de zomer snel 60 á 70 graden heet kan worden? Het kunststof wordt hier zachter en door b.v. een fiets tegen het chalet te zeten, kan deze een deuk in het zachte materiaal veroorzaken. Zelfs als in de avond het chalet afkoelt, kan de deuk zichtbaar blijven. Daarnaast zet kunststof, als deze warm wordt, uit en bij kou krimpt het. In de techniek heet dit krimpspanning. De ene gevel bekleding is het andere niet. Elke type gevelbekleding kan zich anders verhouden met krimp en uitzetting, alsmede omdat de kunststoffen onderling een andere uitzettingscoëfficiënt hebben.

Een bekend voorbeeld is de kunststof aftimmering onder het chalet. Bij hitte zet kunststof uit. Maar doordat het kunststof aan beide kopse kanten vastzit, vervormd het kunststof zich. het kan geen kant uit. Het kunststof kan zelfs na afkoelen, zijn nieuwe vorm behouden.

Fout gemonteerde aftimmering onder chalet

Dit, terwijl een goede oplossing simpel is. Maak op de plaats waar het kunststof vast zit, slobgaten van ca. 30 mm en zet de aftimmering HANDVAST geschroefd in het midden van het slobgat vast.

Fouten chalets. Krimpen van kunststof.

Het tegen deel van uitzetten is krimpen. Dit gebeurd in de koudere (winter) periodes.

Wanneer gevel beplating niet goed gefixeerd zit of te kort is afgezaagd, kunnen er tijdens het krimpen kieren ontstaan. Regenwater kan zo de isolatie laag binnen lopen en als het tegen zit, ook in het chalet komen. Lekkages dus….
Een ander aspect is, als zo’n keer op een lage plaats ontstaat, kunnen er ongedierte bij komen. Muizen vinden de isolatie laag achter de gevel beplating ideaal; ze hebben het in de winter lekker warm. Wanneer de muizen zich ook nog eens door de binnenwand vreten, hebben de muizen helemaal feest.

Te kort afgezaagde beplating. Te kort afgezaagd en geen rekenschap gehouden met krimp.

Controleer daarom in alle jaargetijden uw chalet en plaats bij voorkeur, her en der wat bakjes met muizengif, als u het chalet winter klaar maakt. Voorkomen is altijd beter en kan veel geld besparen.

Fouten chalets. Ventilatie.

Iedere huisbezitter, ook van chalets, tuinkantoren, stacaravans e.d. weet dat ventileren belangrijk is. Je kunt echter ook overdrijven.

Foutjes door te veel ventilatie; er is te veel ventilatie

Je hebt ruw weg twee soorten gevelbekleding.

  1. Het eerste soort, lijm / schroef je direct tegen hout vast. De ventilatie tussen het kunststof en het chalet is minimaal. Blijft er vocht achter zitten, is de kans groot dat er schimmels ontstaan die het chalet langzaam opeten.
  2. Het tweede soort maakt gebruik van een luchtspleet en isoleert meer dan het eerste soort en is ook qua vorm breder (dikker) en heeft een langere levensduur. Daarnaast kan het chalet ook ademen, wat ook weer de levensduur bevorderd.

Waterleidingen.

In de wintertijd, als we spreken van nachtvorst, EN we spreken van een lege chalet, behoord het water van de douche, wc, gootsteen en waterleidingen afgetapt te zijn. Soms wordt dit vergeten door de eigenaar. Koperen leidingen krimpen bij kou, water zet juist uit bij kou. Gevolg, waterleidingen kunnen kapot vriezen en het chalet veranderd is een zwembad.

Tja, wat kan er nog meer misgaan?

Als eerste zal het water van het chalet gehaald moeten worden, door de hoofdkraan dicht te draaien. Het chalet moet worden gedroogd, de defecte water leiding opgespoord worden en hersteld moeten worden. Dit klinkt eenvoudiger dan het in werkelijkheid is. Daarbij moet soms het chalet gedeeltelijk gedemonteerd worden om bij de leidingen te komen. 

Kapot gevroren leiding

Soms is het chalet of stacaravan van Engelse makelarij. Je zit dan ineens vast aan Engelse maten i.p.v. metrische maten. In Europa wordt vaak 22 mm als hoofdleiding gebruikt. Aftakking van de hoofdleiding zijn vaak diameter 15 mm. Douche-, bad– en keukenkraan ook diameter 15 mm. terwijl de toilet, toiletkraan en wastafelkraan vaak diameter 12 mm zijn. Standaard schroefmateriaal zit niet in Engelse modellen. Leidingwerk is ook vaker niet gestandaardiseerd bij Engelse modellen. vaak worden de volgende leidingen gebruikt: 3/8″, 1/2″, 5/8″, 3/4″ of 1″. Mocht je pech hebben, zijn dit ook nog kunststof leidingen. En ja, Engelse leidingen zijn ook lastiger te verkrijgen.

Productie foutjes.

Controleer altijd bij oplevering het chalet, stacaravan, schuurtje, tuinkantoor en alle andere in gekochte zaken. Neem geen genoegen met fouten, of er moet een leuke financiële tegemoetkoming tegen over staan. Elke chalet, stacaravan, schuurtje, tuinkantoor, chaletwoning, container woning e.d. behoort vanuit de fabriek een eindcontrole doorstaan te hebben. Komen dit soort dingen daarnaast toch nog voor, zegt zit iets over de producent.

verkeerd uitgesneden uitsparing.

Bekabeling leggen.

Soms komen mensen zelf op het idee om en chalet, stacaravan, schuurtje, tuinkantoor o.i.d. te bouwen. Een leuk idee, maar dan moet je wel weten waar je me bezig bent. Om bekabeling netjes weg te werken, verstop je dezen uit het zicht, uit het oog. Je plaatst deze tussen de wanden in, MAAR houd wel bij waar dezen zitten, zodat je weet waar b.v. een spijker in de muur geslagen kan worden om een schilderij op te hangen. (Hier is ook detectie gereedschap een handige hulp.) Daarnaast, hoort een tussenmuur niet gelijk en vastgezet worden aan de bodem?

Hier heeft iemand zich duidelijk vermeten. De leidingen komen voor de muur uit i.p.v. tussen de muren. Weet je eenmaal wat er verkeerd is aan b.v. een chalet, blijf je het zien.

Flater in het chalet; verkeerd geboorde gaten

Ook ramen kunnen kapot gaan. De ramen kunnen gaan lekken of kapot gaan, doordat er b.v. een voetbal tegen aan komt. Dit is trouwens ook een reden dat op veel campings niet of alleen op bepaalde plaatsen gevoetbald mogen worden. Tegenwoordig bestaan veel ramen van chalets, tuinkantoren, containerwoningen en stacaravans uit kunststof in een bepaalde (RAL) kleur. Daarnaast zijn de ramen per type chalet verschillend, zelfs al komen dezen bij dezelfde leverancier weg. Ook de wanddikte waar het raam zit, speelt een rol. Je kunt dus niet zomaar een raam compleet vervangen. Je zit vast aan het type raam, kleur, afmetingen en breedte van het raam. Als je een chalet hebt met donker omrande ramen, valt een raam met witte omkasting wel erg op.

Nokkap en waterslag.

Mensen zijn creatief, maar soms ook eigenwijs. Op deze foto meende een chalet eigenaar dat de nokkap en waterslag niet goed bevestigd waren. Dus pakte de eigenaar een accuboormachine en ging van slag. Water loopt van hoog naar laag. Dit is een feit. Schroef je gaten op het laagste punt in het dak (niet verstandig) en de daarin komende schroeven worden ook nog niet waterdicht vastgezet, komt er lekkages en uiterlijk ziet er niet zo strak meer uit. Naast de lekkages is de garantie op deze lekkage vervallen.

Voor je zelf aan een chalet, tuinkantoor, stacaravan e.d. sleutelt, weet wat je doet en win eerst informatie in. Controleer ook wat je doet van invloed kan zijn op de garantie.

nokkkap verkeerd geboord en gemonteerd

Schuifdeuren.

Schuifdeuren zijn leuk. Nadeel is dat juist in de hoeken water kan blijven staan en kan zorgen voor lekkages.

Is i.p.v. een schuifdeur, een dubbelle naar buiten slaande deur niet handiger ?

Zeker als er in de winter niemand aanwezig is, om lekkages op te merken?

Schuifpuien kunnen in de hoeken gaan lekken.

Chaletbouw-KC denkt graag mee in het verwezenlijken van uw Droomchalet, zowel van binnen als van buiten!”

42afc583-3ffb-4aa3-ba22-e2a45b2af36f

Congratulations!

Welkom op de site van Chaletbouw-KC

Wij verwachten dat de site op 1 mei 2021 volledig operationeel is.

Tussentijds verwijzen wij u naar onze oude site, chaletbouw-kc.com

over ons

Beste bezoeker, bezoekster,

Welkom op de site van Chaletbouw-KC.
We zijn nog druk bezig om de site volledig operationeel te maken.

We weten dat er nog een paar fouten op de site bevinden; dezen worden z.s.m. verholpen.

Ziet u zelf ook nog fouten, zoals:

  • Spelfouten
  • Verkeerde zinsopbouw
  • Onvolkomenheden
  • Missende informatie
  • Foutieve of misleidende informatie
  • enz.

Wilt u ons op de hoogte brengen, en wij dit z.s.m. kunnen oplossen?

Jaaa, we zijn online :)